Blog
2020.10.21 20:00

Alapszabályok, amelyek segítségével az ablakok elrendezése szebb lesz

Egy jól megválasztott függöny éke lehet a szobának, de ugyanakkor el is ronthatja az összhatást. A rosszul megválasztott méret, függönykarnis vagy szín olyan hatást eredményezhet, ami zavarni fog minket.

Van pár alapszabály, amelyek segítségével ezeket a hibákat könnyedén elkerülhetjük. Az ablakok magassága, szélessége és kivitele nagyon változatos lehet, nem is beszélve a manapság divatos egyedi megoldásokról. Ezeket a függöny és a karnis kiválasztásánál mindenképp figyelembe kell vennünk.

Azokhoz az ablakokhoz, amelyek amellett, hogy magasak, még keskenyek is érdemes széles rudat vagy karnist választani, így optikailag szélesebbnek fog látszani, és jobban fog mutatni.

Az alacsony vagy magasságukhoz képest túl széles ablakok esetében érdemes a függönyt magasabbra akasztani, és az ablak és a karnis közötti részt karnisdrapériával elfedni, mert így nyúlánkabbnak fog tűnni az ablak. Sokan szeretik a függönyöket két oldalra elkötni, de ezt a megoldást akkor érdemes alkalmazni, ha kisebbnek szeretnénk láttatni az ablakot.

Mindig kerüljön függöny az ablakra

Sokszor igaza a mondás, hogy a kevesebb néha több. Függönyök estén érdekes kérdés, hogy mindig van rájuk szükség? Nos, vannak esetek, amikor nem szükséges függönyt használnunk.

Ha olyan ablakról van szó, ahol szép a kilátás, mondjuk az ablak a kertünkre vagy a hátsó udvarunkra néz, és nem fog belátni senki, akkor ezeket az ablakokat szabadon is hagyhatjuk. Ugyanakkor egy sivár kilátást egy hangsúlyosabb, pompásabb függöny nagyon feldobhat. Szintén nem szükséges eltakarni a színes vagy különleges formájú ablakokat.

Az ülőkés ablakok esetében nem biztos, hogy a függöny lesz a legjobb megoldás. A fülke két oldalára tehetünk függönyt, mert ezzel ki tudjuk hangsúlyozni a különlegességét az ablaknak, ugyanakkor magára az ablakra ilyenkor inkább romlót javasolnak a szakemberek.

A függöny megválasztásánál az ablak nyitása is lényeges kérdés. A befelé nyíló ablakok esetén kétféle megoldás kínálkozik. Az egyik, hogy a karnist jóval a záradék fölé helyezzük, és széles karnist választunk, a másik, hogy az ablakkal együtt nyitható vitrázsfüggönyt teszünk fel.

Webáruház készítés