Blog
2020.10.07 20:00

Gyakorlati tippek a függöny stílusának kiválasztásához

Egy függöny éke lehet a szobának és megadhatja a megfelelő hangulatot, de mellé is tudunk nyúlni vele. Persze sokan úgy gondolják, hogy a függöny csak sötétítésre van, és ha már passzol a szín a szobához, akkor nem lehet nagy baj.

Pedig komoly zavart okozhat a szoba esztétikájában egy rosszul megválasztott függöny, de ha pár apró tanácsot megfogadnunk, akkor velünk nem történhet meg ilyesmi. Jöjjön tehát néhány gyakorlati tanács, ami segíthet a tökéletes függöny megtalálásában.

Az első lépés, hogy olyat válasszunk, ami harmonizál a szoba stílusával. Például egy bársony függöny akármilyen szép, sosem fog passzolni egy modern otthonhoz, ahogy a régi bútorok közé sem illik egy modern mintázatú függöny.

A lényeg az egység. Először mindig nézzük meg, hogy milyen stílust képvisel a szoba, és csak ezután döntsünk a függöny anyagáról, színéről és mintájáról. De a színeket vagy a mintákat sem szabad hűbelebalázs módjára kiválasztani, mondván, hogy a fehér a kedvenc színünk, vagy az apró minta mindenhol jól mutat.

Mit kell tudni a függöny színéről és mintájáról, mielőtt választanánk?

A színek szempontjából mindig a szoba árnyalatait kell figyelembe vennünk. Ha a szoba színei visszafogottabbak, vagy világosak, nyugodtan törjük meg egy erőteljesebb színű vagy egy vagányabb mintájú sötétítőfüggönnyel.

Ha viszont pont az ellenkezője a helyzet, vagyis nagyon domináns árnyalatúak a bútorok, akkor egy visszafogottabb mintájú, vagy világosabb árnyalatú függöny lehet a jó megoldás. A szobák fekvése is befolyásolhatja a függöny színét: a napos helyiségekben a hideg színek mutatnak jól, míg az északi fekvésű szobákat világosabbá tehetjük a meleg színek használatával.

A függönyök megválasztásánál azt is érdemes figyelembe venni, hogy a fényáteresztő függönyök megváltoztathatják a bejövő külső fény színét.

A színek mellett azonban a mintákról is érdemes ejteni pár szót. A kisebb terekhez kisebb, a nagyobb terekhez a nagyobb minták passzolnak jobban. Ez egyértelműnek tűnhet, mégis nagyon meglepő lehet a végeredmény. Ha alacsony a belmagasság vagy a függöny rövid, érdemes függőlegesen futó mintájú függönyt választani, mivel így optikailag nyújtani tudjuk a teret.

Webáruház készítés