Blog
2020.08.16 20:00

Hogyan kell tisztítani a különböző típusú szőnyegeket

Szőnyeg szinte minden otthonban van, ami nem is csoda, hiszen amellett, hogy védi a padlót, még dekorációs elemnek is nagyszerű választás.

Persze, akinek van szőnyege, annak a tisztítására is gondolnia kell. Sokan elintézik a dolgot annyival, hogy csak párszor ki kell porszívózni és kész. Ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, hogy mikor porszívózzuk ki először az új szőnyeget, és hogy milyen tisztítószert használunk a foltok eltávolítására. A háziállatok szőrének eltávolításáról pedig már ne is beszéljünk, mert az egy külön történet.

A szőnyegek tisztításánál mindig figyelembe kell vennünk, hogy milyen anyagú szőnyegről van szó, hiszen ez nagyban befolyásolja, hogy mikor is lehet először kiporszívózni. Bár a porszívózás nem egy bonyolult feladat, mégsem árt, ha tudjuk, hogyan is kell jól csinálni, hogy a szőnyeg sokáig szép maradhasson.

Szőnyegekhez általában a hagyományos, szívófejes porszívót javasolják. Lehetőleg szálirányba végezzük ezt a műveletet, mert így károsítjuk legkevésbé a szőnyegünk felületét, és a porszemcsék eltávolítása is így a leghatékonyabb.

A különböző foltok tisztításához semleges bázisú készítmény javasolt, és lehetőleg inkább a száraz habos tisztítást válasszuk, ne a vizes megoldást.

Mikor porszívózhatjuk ki először a szintetikus, és mikor a természetes szőnyegeket?

A szintetikus szőnyegek általában polipropilén vagy poliészter alapúak. Ezeknek a fajtáknak viszonylag rövid időre van szükségük, hogy a szálai összetömörödjenek, ez hozzávetőleg 2-3 hét.

Ez alatt az időszak alatt nem célszerű porszívózni a szintetikus szőnyegeket. Sokan persze pánikba esnek, hiszen előfordulhat, hogy a szőnyegből kihullnak a szálak, de ez általában nem a szőnyeg hibája, hanem a gyártás során keletkezett kóbor szálak. A lényeg tehát, hogy ne essünk neki az új szőnyegünknek a porszívóval legalább 2-3 hétig, utána már bátran tisztíthatjuk.

A természetes szőnyegek anyaga sok esetben gyapjú. Ebben az esetben még több időt kell várnunk az első porszívózással.

Mivel a gyapjúszőnyegek elemi szálakból vannak összesodorva, nem minden szál rögzül azonnal a csomóba. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, hozzávetőleg három hónapig nem szabad porszívóznunk a szőnyeget, mert a porszívózással ezeket a nem kötődő szálakat is eltávolíthatjuk. A szálak rögzülését a szőnyegen történő járkálással is elő tudjuk segíteni. Ha pedig már porszívózhatjuk az új szőnyegünket, akkor lehetőleg azt is a legalacsonyabb fokozaton tegyük.

Webáruház készítés