Blog
2020.08.19 20:00

Hogyan mérjük le a függönyt otthon?

A szőnyegek mellett a függönyök azok a textil termékek, amelyek szintén megtalálhatóak szinte minden házban vagy lakásban.

Vannak, akik csak a sötétítőfüggönyöket kedvelik, vannak, akik a csipkét, és természetesen előfordul a két függönytípus kombinációja is. Az csak az ízlés dolga, hogy kinek melyik tetszik a legjobban.

Amikor bemegyünk egy üzletbe, vagy ellátogatunk egy webshopba a függönyök széles termékkínálatát fogjuk találni, szinte végtelen lehetőségeket szín, minta és anyag tekintetében. Az első dolgunk, hogy kiválasszuk a nekünk tetsző függönyt, de itt még nem ért véget a feladat. Azt is meg kell tudnunk mondani, hogy álmaink függönyéből mennyire is van szükségünk.

Ez már nehezebb feladat, hiszen sokan kész függönyt vesznek, és amikor méretre akarják készíttetni, már gondban vannak, mivel fogalmuk sincs, mennyi anyagra is van szükségük. Pedig a dolog egyáltalán nem bonyolult, csak egy kis odafigyelést igényel.

Először is döntsük el, hogy milyen függönyt szeretnénk: sötétítőfüggönyt, vagy olyat, ami az ablakra simul, és vékony anyagból készült. Ha már tudjuk, hogy mit szeretnénk, jöhet a mérés. De mit is kell lemérnünk, hogy tökéletesen álljon a függöny, és a szomszédok se lássanak be.

Milyen adatokra van szükségünk a függönymérésnél?

Ahhoz, hogy tudjuk mennyi anyagra lesz szükségünk az új függönyünkhöz, azt is tudnunk kell, hogy mit is kell lemérnünk.

Sokan esnek abba a hibába, hogy az ablakot mérik le, pedig a karnis hossza lesz a fontosabb. A függöny szélességéhez elsőként el kell döntenünk, hogy mekkora ráncolást szeretnénk, mivel ettől függően a karnis hosszának másfélszeresével, kétszeresével vagy a két és félszeresével kell számolnunk, hiszen így lesz szép esése, és így fogjuk teljesen lefedni az ablakot. Akkor is a karnissal számoljunk, ha vékony, ablakra simuló függönyről van szó.

A másik fontos paraméter a függöny hosszúsága. Természetesen ennek a kiszámítása sem bonyolult. Ebben az esetben már nem kell semmit szorozgatnunk, a karnis tetejéről induljon mérés, és legalább az ablak aljáig érjen.

Hogy pontosan meddig érjen a függöny, az teljes mértékben a mi döntésünk, ugyanakkor számoljunk azzal is, hogy ha radiátor van az ablak alatt, akkor egy padlóig érő függöny a téli időszakban nem biztos, hogy előnyös lesz, mivel lefogja a meleget.

Ha pedig nagyon bizonytalanok vagyunk, válasszunk olyan céget, mint amilyen a Prémium szőnyegek webáruháza is, ahol végeznek ingyenes otthoni felmérést, hiszen így a méricskélést is megspórolhatjuk magunknak, illetve könnyebben tudjuk kiválasztani a minták közül a nekünk tetsző függönyt is.

Webáruház készítés