Blog
2020.10.04 20:00

Hogyan tisztítsuk a függönyöket?

A függönyök tisztítása egyáltalán nem olyan bonyolult folyamat, mint ahogy azt sokan gondolják, ugyanakkor fontos, hogy körültekintően járjunk el, így a függöny hosszú ideig szép maradhat.

Ha kész függönyt veszünk, viszonylag könnyebb a dolgunk, mivel ezeken általában van mosási útmutató, ami pontosan megadja, hogy milyen hőmérsékleten érdemes mosni, és milyen sebességgel centrifugázni. Ezeket az utasításokat minden esetben tartsuk be, hiszen ha nem így teszünk, könnyen tönkre mehet a függöny, kifakulhat, vagy sérülhetnek a szálak, ami visszatéve a karnisra nem lesz szép látvány.

Ha nagyok a függönyök azon is érdemes elgondolkodni, hogy egyszerre vagy külön mossuk-e őket. Mivel a függönyök a lassabb centrifuga fokozatot szeretik, ha túl sok függönyt teszünk be egyszerre, nagyon vizesek maradhatnak, ezért inkább egyszerre csak egy nagy függönyt mossunk.

Az is előfordulhat, hogy a függönyt nem szabad mosógépben mosni, csak kézzel tisztítani. Ha ehhez nem fűlik a fogunk, inkább válasszunk könnyebben tisztítható fajtát, de ha mégis ilyet veszünk semmi esetre se mossuk ki géppel.

Minden függöny egyformán tisztítható?

Sajnos nem. Mivel a függönyök anyaga ezerféle lehet, így mindegyik más és más hőfokon és módon tisztítható. Ha úgy varratjuk a függönyt, érdemes utána érdeklődni, hogy az adott anyagnak van-e valamilyen speciális igénye tisztítás során.

A legtöbb anyag 30 fokon mosható ugyan, de ez még nem garancia, hogy nem sérül meg a függöny. Ha nincs információnk, akkor a legkímélőbb programot válasszunk, és a legalacsonyabb centrifugálási módot. A sötétítő függönyöket azonban általában csak vegytisztítóban lehet tisztítani, ám azt a legtöbb boltban előre jelzik nekünk. Ilyen anyagok lehetnek a bélelt sötétítő anyagok, brokát, egyes zsenília szövésű vagy bársonysötétítők.

Szárításnál érdemes a függönyt visszaakasztani a helyére, így elkerülhetjük a felesleges gyűrődést száradás közben. A padló épsége érdekében tegyünk papírt vagy törölközőt a függönyök alá, hogy felitassák a kicsöpögő vizet.

Ha megkapják ezt a kis odafigyelést, akkor a függönyeink azzal fogják meghálálni, hogy évekig szépek maradnak az otthonunkban.

Webáruház készítés