Kérdése van? Hívjon minket! +36202161676

Blog

Melyik szobába milyen szőnyeg való?

2020.09.06 20:00

A szőnyegválasztás egyik leglényegesebb kérdése, hogy melyik szobába is szánjuk az új szerzeményünket.

Olyan ez, mintha a megfelelő alkalomhoz keresnénk ruhát. Mivel sportoláshoz sem húzunk kisestélyit, így nappaliba sem teszünk fürdőszobaszőnyeget, és természetesen fordítva sem. Vegyük figyelembe, hogy az adott helységben milyen feltételeknek vagy körülményeknek kell megfelelnie a szőnyegnek, és csak úgy hozzunk döntést. A fürdő és a konyha speciális tulajdonságokat igényel, ezeket mindenképp vegyük számításban.

A konyhában zsírcseppek, víz és ételmaradék kerülhet a szőnyegre, így ide mindenképpen olyan szőnyeget kell választanunk, ami akár mosógépben is mosható, vagy minimum könnyen tisztítható, és nagyon jól bírja a gyűrődést. A fürdőszobában a meleg víz, a pára, és a penész okozhat gondot, ezért ide olyan szőnyegfajtát válasszunk, ami könnyen szárad. Emellett itt a csúszásgátló megoldások is hasznosak, hiszen a fürdőszobai szőnyegek célja pont az, hogy ne kelljen vizes talppal közlekednünk a csempén, hiszen az eléggé balesetveszélyes lehet.

Van különbség a nappali és a hálószoba szőnyegei között?

Sokan nem is gondolnák, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen szőnyeg kerül a nappaliba, és milyen a hálószobába.

Mivel a hálószoba nem annyira forgalmas hely, ide bátran tehetünk kényesebb darabokat is, hiszen a hálószoba szőnyegnek leginkább az a funkciója, hogy az ágyból kikelve ne a hideg padlóra lépjünk, hanem egy meleg anyagra. Színben és méretben olyat válasszunk, ami illik a szoba hangulatához és stílusához. Sokan követik el azt a hibát, hogy az ágy alá szuszakolják be a szőnyeget, pedig a hálószobában sokkal inkább célszerű azt az ágy mellé tenni.

A nappali talán az otthonunk legtöbb lehetőséget nyújtó helyisége a szőnyegek szempontból. Ebben a helyiségben csak arra kell figyelnünk, hogy strapabíró, de esztétikus darabot válasszunk szőnyegnek.

A tartósságra szükség lesz, hiszen a nappali az egyik legforgalmasabb hely a lakásban. A szőnyeg tisztíthatósága is fontos, bár talán nem annyira, mint a konyha esetében. A mérete legalább akkora legyen, ami befér a bútorok alá, hiszen az egyik funkciója pont az, hogy a bútorok ne karcolják fel a parkettát.