Blog
2020.09.09 20:00

Mi alapján válasszunk szőnyeget?

A szőnyeg otthonosabbá teszi lakásunkat, elválaszthatja vagy összekötheti a tereket, de a hőszigetelésben is segíthet. A kiválasztása azonban nem mindig egyszerű feladat, de ha pár paramétert átgondolunk, jóval könnyebb lesz a dolgunk, és biztosak lehetünk benne, hogy a megfelelő darab kerül az otthonunkba.

De mire is figyeljünk oda a szőnyeg kiválasztásnál? Az egyik szempont az mindenképpen szín lesz, hiszen fontos, hogy harmonizáljon a meglévő bútorokkal és lakástextilekkel. Ha színes az otthonunk, egy letisztult egyszerű szőnyeg megteremtheti a harmóniát, ugyanakkor egy letisztultabb stílust feldobhatunk egy kis színnel és mintával.

A padló színét is vegyük számításban a szőnyeg színválasztásánál, hiszen egészen máshogy mutathat egy szőnyeg világos padlón, mint egy sötéten. A méretet nagyban meghatározza, hogy melyik és mekkora helyiségbe szánjuk a szőnyeget.

Emellett azt se felejtsük el, hogy egy túl nagy szőnyeg zsugoríthatja a teret, egy túl kicsi pedig elveszhet, és nem érjük el vele a kívánt hatást. Mindenképp mérjük le a szőnyeg helyét, mielőtt kiválasztanánk a nekünk tetsző darabot.

Mennyire számít a szőnyeg formája és az anyaga?

A szőnyeg formája hasonlóan lényeges kérdés, mint a mérete. A legtöbb esetben négyzet vagy téglalap formájú szőnyeget választanak, pedig egy kör alapú is nagyon ütős lehet, hiszen lágyíthatja a nagyon szögletes szobákat, és kör alakú bútorokkal kifejezetten jó harmóniát alkot.

Viszont nagyobb terekben hajlamos rá, hogy elveszik, és nem tölti be a funkcióját, és pont az a játékosság veszik el, ami miatt kiválasztottuk az adott szőnyeget. Nagyobb térbe inkább négyszögletű szőnyeget válasszunk, hiszen ott ez a fajta jobban mutat. Hosszúkás szőnyeget előszobákba, folyosókra és konyhákba célszerű letenni, mert remekül ellensúlyozzák a szűk tereket.

A szőnyegek anyaga is érdekes kérdés. Sokan úgy gondolják, hogy ez a szempont csak az ár miatt lényeges, hiszen a természetes anyagúak drágábbak, és ha kisebb költségvetésben gondolkodunk, akkor szintetikus szőnyeget válasszunk. Pedig az anyag nem csak emiatt fontos. Nagyban befolyásolja a tartósságot és a tisztíthatóságot, ezért nem mindegy, hogy melyik helyiségben milyen anyagú szőnyeg kerül.

Webáruház készítés