Blog
2020.09.13 20:00

Milyen szempontok szerint válasszunk szőnyeget?

Egy szőnyeg jól megválasztott szőnyeg nagyon hasznos darabja lehet otthonunknak. Nem csak arról van szó, hogy barátságosabbá teszi a teret, hanem arról is, hogy nagyon komfortos, nem mellesleg pedig a hang- és a hőszigetelésben is fontos szerepet játszik.

Szőnyegből manapság már rengetegféle van, így a tökéletes darab megtalálása nem is olyan egyszerű feladat. Nem mindegy a szín, a méret vagy az anyag megválasztása, de ha pár alapvető szempontot figyelembe veszünk, akkor máris könnyebb lesz a dolgunk az ideális szőnyeg kiválasztása során.

Az első és legfontosabb kérdés, hogy hova is szeretnénk azt a bizonyos szőnyeget, mert ez nagyban befolyásolja milyen méretű vagy anyagú az ideális megoldás számunkra. Persze nem csak arról van szó, hogy a nappaliban fehérek a bútorok, a hálószobában meg mondjuk barnák, hanem hogy az adott helyiséget mennyire használjuk gyakran. Ha sokat tartózkodunk ott, akkor strapabíró szőnyeget kell választanunk, ha pedig például a konyhába szánjuk, akkor nem csak tartósnak, de könnyen tisztíthatónak is kell lennie.

Mi befolyásoljon minket a szőnyeg színének, az anyagának vagy a méretének megválasztásánál?

Ha már tudjuk, hogy melyik helyiségbe kerül a szőnyeg, máris sokkal könnyebb lesz a dolgunk.

A következő, amit el kell döntenünk, az a szőnyeg mérete, de ha már tudjuk, hova tesszük a szőnyeget, ez a kérdés is leegyszerűsödik. Ha étkezőasztal alá tesszük, hogy hangszigetelőként is funkcionáljon, akkor a székek miatt minden irányból kb. 70 centiméterrel nagyobb szőnyeget érdemes venni, mint az asztal. A nappaliban a kanapé mérete a döntő, hálószobában pedig az ágy melletti terület. A lényeg az, hogy sose a bútor foglalja el a teljes szőnyeget, mert akkor nem tudja betölteni a funkcióját.

A szín tekintetében egy alapvető tanácsot érdemes szem előtt tartani: ha nagyon színes az otthonunk, akkor egy letisztult szőnyeg mutathat jól, ha viszont minimalista enteriőrrel van dolgunk, egy színes szőnyeggel feldobhatjuk a lakásunkat.

Az anyagválasztást is a helyiséghez érdemes igazítani. Az előszobába a szintetikus szőnyeg a jó megoldás, mert könnyen tisztítható, és kevésbé koszolódik. A nappaliba, gyerekszobába a gyapjút szokták javasolni, a hálószobába pedig akár selyem- vagy báránybőrszőnyegek is mehetnek.

Webáruház készítés