Kérdése van? Hívjon minket! +36202161676

Blog

Szőnyeg a konyhába? Ma már nem elképzelhetetlen

2020.09.02 20:00

A szőnyeg szinte minden szobában jól mutat, és nagyon praktikus megoldás. A konyha persze kivétel, hiszen ki tesz oda szőnyeget?

Sokak számára meglepő lehet, de egyre többen dobják fel a konyhájukat szőnyeggel. Bár ebben a helyiségben viszonylag kevés lakástextillel találkozunk, a mai modern technológiáknak köszönhetően egyáltalán nem elvetélt ötlet szőnyeggel feldobni akár egy konyhát is.

Persze sokan ódzkodnak ettől, hiszen lényegesen nehezebb takarítani egy szőnyeget, mint a járólapot vagy a parkettát, de egy megfelelően kiválasztott szőnyeg melegséget és színt vihet a helyiségbe.

Manapság már léteznek kifejezetten a konyhába való szőnyegek, de ha nem találunk ilyet, válasszunk egy rövidszálú fajtát, hiszen ezeket lényegesen könnyebb tisztítani, mint a hosszúszálú szőnyeg társaikat, és egy konyhai szőnyeg esetén a tisztítás lesz az egyik fő szempont.

A szín tekintetében egy élénk árnyalat nagyon előnyös lehet a semleges vagy fehér színű konyhákban. Sajnos a legtöbb konyhai szőnyeg semleges árnyalatú, de a már említett rövidszálú szőnyegekkel is helyettesíthetjük, amiből viszont már nagyon bő színválaszték áll a rendelkezésünkre.

Milyen tulajdonságokkal bír egy jó konyhai szőnyeg?

A konyhai szőnyegekre jellemző, hogy strapabíróak, könnyen kezelhetőek és még moshatóak is. Mind olyan tulajdonság, ami elengedhetetlen egy konyhai textil esetében. A konyha talán az egyik legforgalmasabb helyiség a házban, így a szőnyegnek bírnia kell a folyamatos igénybevételt.

Emellett a könnyű tisztíthatóság is elengedhetetlen, ezért a legtöbb konyhai szőnyeg mosógépben mosható, így a tisztítás nem okozhat különösebb gondot. Ami talán egy picit hátrány, hogy a konyhai szőnyegek lényegesen kisebb választékban érhetőek el, mint a többi helyiségbe való szőnyegek.

Természetesen ennek ellenére sem kell lemondanunk a kedvenc színünkről vagy mintánkról, csak jól meg kell választanunk a szőnyeget, ami majd a konyhába kerül. Válasszunk olyan szőnyeget, amit könnyű tisztítani, futó –és rongyszőnyegekből széles a választék, és ezeket sem bonyolult tisztán tartani.

Anyag tekintetében inkább a szintetikus mellett tegyük le a voksunk, mivel ezek sok esetben vízlepergető tulajdonsággal bírnak. Persze, ha a természetes szőnyegeket kedveljük, akkor is van megoldás, a konyhába a gyapjú vagy a juta lesz jó választás.