Blog
2020.08.30 20:00

Szőnyeg szálhosszúság - melyik állatbarát, melyik nem?

Amikor szőnyeget választunk, számos dolgot figyelembe kell vennünk: a szőnyeg méretét, színét, anyagát, de még a szálak hosszúságát is.

Ez utóbbi szempont akkor lesz igazán fontos kérdés, ha a szőnyeg egy olyan lakásba fog kerülni, ahol valamilyen házi kedvenc is van. A gondos gazdik persze már a vásárlásnál kikötik, hogy csak állatbarát szőnyeg jöhet, de mit is jelent ez igazából? Az állatbarát státusz kinek a szempontjait nézi, a gazdiét vagy a kis házi kedvencét?

Igazság szerint a kutyus vagy a macska szempontjából ritkán nézik a szőnyegeket a gyártók, hiszen ha a gazdi talpának jó, akkor a házi kedvenc talpának is biztosan megfelelő lesz. Éppen ezért a fő szempont ilyenkor főleg a szőnyeg tisztíthatósága szokott lenni.

Ha valamilyen állattal osztjuk meg az otthonunkat, akkor olyan szőnyeget kell választanunk, amit könnyű tisztítani, akár pisiről, akár szőrről van szó. Ha belegondolunk, egyértelmű választás a rövid szálhosszúság, hiszen a hosszabb szálú szőnyegekből lényegesen nehezebb kiszedni kedvencünk levedlett szőrét, és ahol összetömörödik a szőr, ott az atkák is megjelenhetnek.

A rövidszálú szőnyeg előnyei kutyás lakásban

Persze nem csak a kutyus szőre okozhat kellemetlenséget a szőnyeggel kapcsolatban, bár ez sem elhanyagolható tényező, hiszen senki sem szeretne órákig bíbelődni a porszívóval, hogy minden szőrszálat eltüntessen.

A házi kedvencek nem mindig szobatiszták, és bizony előfordulhat, hogy a nagy dolgukat a szőnyegen végzik is. Egy rövidszálú szőnyeget ebben az esetben is lényegesen egyszerűbb tisztán tartani, mint egy hosszabb szálút. Emellett észrevenni is könnyebb egy-egy ilyen balesetet a szőnyegen.

Vannak persze olyanok, akik úgy vannak vele, hogy nem baj, majd megszárad a folt a szőnyegen és kész. Pedig, ha a kedvencünk a szőnyegre végzi a dolgát, azt mindenképp fel kell takarítani, hiszen komoly fertőzések forrása lehet.

Egy hosszabbszálú szőnyeg esetén a tisztítás is hosszadalmasabb folyamat lesz, mivel a vizelet beivódik a szőnyeg szálai közé és nehezebb onnan eltávolítani. Természetesen ennek ellenére dönthetünk a hosszúszálú szőnyeg mellett, ha ragaszkodunk hozzá, de mindenképpen fontoljuk meg a hátrányait, hiszen egy rövidszálú szőnyeg is szép dísze lehet a szobának, és jóval kevesebb vesződséggel fog járni.

Webáruház készítés