Blog
2020.11.04 20:00

Tisztítási trükkök a nappali szőnyegeihez

A nappali a lakás egyik legforgalmasabb helyisége, nem csoda hát, hogy a szőnyegek is itt koszolódnak a leggyorsabban.

Itt gyűlik össze a család, itt fogadjuk a vendégeket, és a gyerekek is itt játszhatnak úgy, hogy szem előtt legyenek. Balesetek persze mindig előfordulhatnak, kiömlik a tea, a gyerkőc a maszatos kezét a szőnyegbe törli, vagy épp apa sétál be koszos cipővel, esetleg a bent tartott kutyusunk nem szobatiszta még, és a dolgát véletlenül a szőnyegre végzi. Ilyenkor persze nem kell pánikba esni, hogy máris vehetünk egy új szőnyeget.

Bár lehetetlennek tűnhet a feladat, de vannak olyan házi praktikák, amelyekkel az ilyen foltok is megszüntethetőek, a szőnyeg pedig megmenthető.

Ha nagyon rossz a helyzet, igénybe vehetünk takarítógépet is, amiket manapság már viszonylag alacsony áron lehet bérelni, de mielőtt komoly költségbe vernénk magunkat, próbáljuk ki anyukáink trükkjeit, amelyekhez nem kell más, mint ecet, vasaló, esetleg pár jégkocka. Sokan erre szkeptikusan húzzák fel szemöldöküket, pedig a módszer működik.

Szőnyeg mély tisztítás házi praktikákkal

Az első lépés egy alapos porszívózás. Persze ezt mindenki legalább hetente elvégzi, de ha makacs folt van a szőnyegen, akkor, ha lehetséges legyünk még alaposabbak.

Ezután jöhetnek a házi készítmények. Sokan nem gondolnák, de az ecetes víz csodákra képes. Készítsünk egy keveréket egy rész ecet, három rész víz összetételben, áztassunk bele egy rongyot, és alapos kicsavarás után tegyük a foltra.

Egy közepesen meleg vasalóval többször vasaljuk át a rongyot, ott a szőnyegen. A folt el fog halványulni, sőt akár el is tűnhet teljesen, ha szerencsénk van.

Ha nem csak a folt, de a szag is gondot okoz, akkor a szódabikarbóna lesz a megoldás. Léteznek boltban kapható szőnyegfrissítők, de mi magunk és készíthetünk házilag.

Fél csésze szódabikarbónába keverjünk bele a kedvenc illóolajunkból 20 cseppet. Ezt a keveréket szórjuk rá a szőnyegre, hagyjuk rajta úgy negyedórát, majd alaposan porszívózzuk ki.

A műveletet akár heti rendszerességgel is megismételhetjük, mert a szódabikarbóna nem tesz kárt szőnyeg szálaiba.

Webáruház készítés