Kérdése van? Hívjon minket! +36202161676

Blog

Tisztítsuk vagy kidobjuk? Mikor reménytelen a szőnyegtisztítás?

2020.10.11 20:00

Ha a szőnyegünkre makacs foltok kerülnek, el kell gondolkodunk, hogy érdemes-e időt szánni a tisztítására, vagy meg kell tőle válnunk.

Egy minőségi szőnyeg nem olcsó mulatság, így sokan ódzkodnak a kidobástól, pedig eljön a pillanat, amikor már nem lehet megmenteni. Természetesen mielőtt kidobnánk kedvenc szőnyegünket, érdemes lehet tenni egy próbát a kitisztításával is. Számos boltban kapható készítmény létezik, melyek kifejezetten szőnyegek számára készültek, de nagyon sok házi praktikát is kipróbálhatunk.

Ha sem a bolti szerek, sem az ecetes víz nem érte el a kívánt hatást, akkor akár egy takarítógép bérlése is számításba jöhet. Azonban vannak olyan szennyeződések, amelyeket nem lehet eltávolítani. Ha azt tapasztaljuk, hogy a szőnyegen már itt-ott halvány foltok éktelenkednek, vagy hiába használjuk a szőnyegfrissítő keverékeket hetente, a szaga még mindig fura, akkor sajnos mindenképp érdemes lecserélnünk.

Általában a nappali és a konyha szőnyegei koszolódnak el a leghamarabb, ezért ide mindenképp olyan szőnyeget válasszunk, ami strapabíró.

Milyen szőnyeget válasszunk?

A konyha, a nappali, illetve az előszoba szőnyegeinek megválasztásában a tartósság és a könnyen tisztíthatóság alapvető szempont. A szintetikus szőnyegek ugyan drágábbak lehetnek, ugyanakkor könnyebben tisztíthatóak is.

Az előszobákba már léteznek kifejezetten szennytaszító szőnyegek is, de ezeket nappaliba nem igazán javasolják, egyrészt, mert általában futószőnyegek készülnek így, másrészt mert nem annyira esztétikusak, mint egy szép, nappali szőnyeg. Ha kisebb mérető szőnyegről van szó, akkor érdemes megfontolni a mosógépben mosható fajtákat is.

Ha azonban nappaliba szeretnénk szőnyeget, akkor ez nem jöhet szóba, hiszen egy nagy méretű szőnyegnél ez kivitelezhetetlen lesz. Amikor szőnyeget választunk, érdemes olyan áruházat, vagy webshopot felkeresni, ahol segítenek az igényeinknek legmegfelelőbb szőnyeget kiválasztani, ami szép, esztétikus, mégis könnyen tisztítható és strapabíró. A hosszabb szálú szőnyegek között is vannak olyanok, melyek meg fognak felelni az igényeinknek.