Blog
2020.09.16 20:00

Vékony vagy vastag függöny kerüljön az ablakra?

Azt gondolnánk, hogy a függönyvásárlás nem tűnhet túl bonyolult feladatnak, megvesszük azt a színűt, ami a legjobban tetszik, és már kész is vagyunk.

A tapasztalat viszont sajnos azt mutatja, hogy otthon aztán törjük a fejünket, hogy mit is ronthattunk el, mert vagy nem úgy áll, ahogy mi szeretnénk, vagy egyáltalán nem passzol a szobához, esetleg nem illeszkedik az elképzeléseinkbe.

Pedig egy jól megválasztott függöny igazi éke lehet a szobának, ezért nem árt pár percnél több figyelmet szentelni a kiválasztásának. Higgyük el, szemmel látható lesz a különbség, ha egy kis időt és energiát fordítunk a megfelelő függöny kiválasztására.

Mielőtt választunk, nem árt tudni, mire is jó egy függöny. Legtöbbször a dekorálás jut róla az eszünkben és valójában nem is tévedünk nagyot. De ezen túl is fontos funkciója lehet egy függönynek. Egyrészt nagyon hasznos a külső, kíváncsisodó tekintetek távol tartására, de árnyékolás és sötétítés tekintetében sem elhanyagolható.

Segíthet, ha különböző méretűek az ablakaink, mert a jól megválasztott függönyökkel egységesíthetőek. Emellett egy függöny térelválasztásra is tökéletes lehet. Ha ezek alapján végiggondoljuk, hogy mi mire szeretnénk használni a függönyt, rögtön könnyebb lesz a dolgunk, hogy vékony vagy vastag függönyre van-e szükségünk.

Fényáteresztő vagy fényzáró?

Számos szempont alapján lehet csoportosítani a függönyöket, de az egyik legfontosabb szempont, a már említett funkció szerinti csoportosítás. Ennek köszönhetően könnyebben el tudjuk dönteni, hogy vékony vagy vastag függönyt válasszunk az ablakainkra.

Az egyik csoport a fényáteresztő függönyök, vagyis a vékonyabb fajták. A nevükből adódóan átengedik a napsugarakat, így világos marad a szobában. A legtöbb lakásban megtalálhatóak, és ha csak a kíváncsi tekinteteket akarjuk távol tartani, akkor remek választás lehet.

A másik kategória a fényzáró függönyök, ezek értelemszerűen vastagabbak is a fényáteresztő függönyöknél. Ezen belül kétféle függönyt különböztetünk meg. Az egyik a dim out, melyek 70-75 %-os fényzáró képességgel rendelkeznek, vagyis sötétítenek, de azért még beengedik a fényt, és nem zárják ki azt teljesen. Ha azonban teljes sötétséget szeretnénk elérni, akkor black out függönyre lesz szükségünk, ami képes a fény 100 %-át kizárni.

Érdemes tehát átgondolni, hogy mire szeretnénk használni a függönyt és aszerint kiválasztani a nekünk megfelelőt.

Webáruház készítés